Передпроектний моніторинг ділянок надр

В Україні та у інших світових країнах перед проектуванням більшості видів діяльності, які спричиняють вплив на стан навколишнього середовища, необхідно пройти процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД), зокрема це стосується і видобувних проєктів.

✅ Одними із ключових передумов для отримання позитивного Висновку з оцінки впливу на довкілля є виявлення усіх можливих екологічних ризиків та перешкод.

У робочих процесах доводиться іноді спостерігати за тим, що бізнес купує спецдозвіл, а потім не може отримати позитивний Висновок з ОВД через ряд екологічних обмежень. Таким чином, виходить, що актив не працює і не приноситиме доходів.

‼️ Єдиним правильним рішенням в цьому випадку є проведення комплексного аналізу ділянок надр, — передпроєктного моніторингу, перед рішенням придбати актив.

Адже передпроектний моніторинг ділянок надр мав би здійснюватися перед подачею лоту на аукціон чи вже безпосередньо перед купівлею ділянки. 💯 Він є важливою складовою у процесі освоєння природних ресурсів, підготовки до процедури ОВД та веденням господарської діяльності у сфері видобутку корисних копалин.

В Україні не існує вимоги щодо виконання такого моніторингу перед придбанням ділянки надр на аукціоні. Проте у передпроектному моніторингу ділянки передусім зацікавлений сам Інвестор, оскільки часто після купівлі ділянки надр, нічого не підозрюючи, він стикається з неможливістю отримання дозвільних документів від органів державної влади (уповноважений центральний та територіальний орган) через екологічні обмеження, про які стає відомо вже під час проходження процедури з оцінки впливу на довкілля і не може здійснювати свою діяльність.

На що варто звернути увагу при проведенні передпроектного моніторингу? Телефонуйте +380981084076 для безкоштовної консультації